Enorma värmesystem, 127°C hetvatten och effekter på uppemot två megawatt via en enda styrventil för en virkestork, (ungefär som en tork på filmen). Föreställ dig ljudet och knäppningarna i rören när effekten ökas från noll till 2500 hästkrafter under 2 minuter medan hetvatten passerar i ventiler & värmerör på cirka en decimeter i grovlek. En del av den tillförda värmeeffekten som utvecklas kan man ana via värmekamera i ångan ovanför torken här i Norrköping, och då har vi inte ens berört elenergi till torkar…
På filmen visar jag en nyare vandringstork med värmeåtervinning. Tyvärr har de flesta kammartorkar i Sverige dålig lönsamhet när det kommer till värmeåtervinning. Nu, efter 27 år och ett tiotal besök vid olika sågverk, upplever jag att det tagits enorma steg framåt gällande kvalité i torkning, kapacitet, optimering virke, datoriserad styrning och energianvändning för torkar. Det vi ser är kanske resultatet av samverkan mellan träforskning, tillverkare, sågverk mfl.
I vår roll som energikartläggare tittar jag på hela kedjan, för värme, ånga, el och vatten, funderar på vart energin tar vägen och vad som kan förbättras. Det kan utmynna i olika tekniska lösningar, men även förslag till förändrad kultur; hur man ser på energiförbrukning. Den nyanställde torkskötaren skall snabbt få veta och förstå vilken ofantlig ”värmeeffekt” som hanteras.
#energieffektivisering#Sågverk#värmesystem#värmeeffekt#värmeåtervinning#energikartläggning#energi#skellefteå#piteå#norrland#leosol#leosolenergiab